Grönängens Kaninuppfödning

Om mig

Jag som är innehavare av kaningården heter Jenny Ekman och bor i Lambohov i Linköping. Jag är 23 år gammal och pluggar biologi på universitetet. Jag har nu hunnit till mitt femte år, och till sommaren har jag därmed en mastersexamen i ekologi och miljö. Förra sommaren tillbringade jag ute i fält med mitt examensarbete, vilket kort beskrivet går ut på att inventera fjärilar för att se hur de påverkas när deras habitat minskar.
Jag bor i en trea med stor balkong tillsammans med min sambo Linus och vår hund, dvärgschnauzern Sigge som nu hunnit bli två år gammal. Jag älskar att träna hund och många kvällar i veckan går åt till just det. Vi har tävlingsplaner i lydnad, freestyle och agility och lägger även lite spår ibland.
Kaninerna hör självklart också till familjen och bor ute på balkongen. Vi har även akvarium.

Kaniner har jag haft sen 1998 och jag har hållit på med avel sedan 2000. De flesta kaniner har varit dvärgvädurskorsningar, men det har även funnits inslag av holländare och/eller hare i vissa, och jag har även haft några hermelinkorsningar och några dvärgharar. Under 2005-2006 startade jag även upp ett projekt att få fram japantecknade dvärgharar, men var tyvärr tvungen att lägga ner det när jag flyttade från Stockholm. Sedan 2009 inriktar jag mig främst på sverigeharar som även ska ha förutsättningar att bli duktiga hoppkaniner.
Anledningen till att det är just kaniner är nog att det är ett mångsidigt och härligt djur vars behov det är ganska enkelt att uppfylla. De blir personliga, de är läraktiga och man kan göra mycket saker med de, som tex kaninhoppning. Jag är även väldigt intresserad av avel och genetik, och gjorde mitt projektarbete sista året på gymnasiet på färgavel på just kaniner.
Jag har tävlat kaninhoppning sedan 2000, med ett uppehåll 2007-2008 då annat kom i vägen. Jag är medlem i Östergötlands kaninhoppare, och därmed också Sveriges Kaninhoppares Riksförbund där kaningården är registrerad. I ÖKH sitter jag numera med i styrelsen som ledamot. Jag är även medlem i Svenska Kaninavelsföreningen. Tidigare har jag varit medlem i Stockholms kaninhoppare där jag satt i styrelsen i tre års tid och på den tiden var jag även domare.

Jag har alltid tyckt om djur och natur och det är en stor del av mitt liv. Förutom kaniner har även undulater, hamstrar, ödlor och sköldpaddor funnits hemma och akvarium har jag haft i hela mitt liv och än idag. Gymnasiet gick jag på Spånga gymnasium i Stockholm och läste naturvetenskaplig linje med inriktning på djurkunskap, vilket passade mig perfekt!

Förutom pluggandet och djuren har jag de senaste åren varit aktiv i sektionen på universitetet och arbetat med studentlivet och utbildningsfrågor. Jag har även en styrelsepost på annat håll, i föreningen Twinschool Association. Förutom detta tränar jag box och afrikansk dans några gånger i veckan. Jag har ridit i 10-11 år men slutade när dåvarande medryttarhästen flyttade för 4 år sedan. Ridningen planerar jag att återuppta någon gång, men just nu finns tyvärr inte tiden att rida annat än någon gång ibland.
Mitt senaste stora intresse är fotografering- något jag gärna och ofta tillbringar tiden med. Huvudmotiven blir djur och natur, men även andra saker hamnar i kameran.

Om det är något du undrar över, tveka inte att kontakta mig på gronangens@yahoo.se