Grönängens Kaninuppfödning

Tankarna bakom min kaninavel


Kull mellan Tuffe och Lolli 2005: Grönängens Kalinka, Krumelur, Krumbukt och Kaskad

Mål och planering
Det viktigaste för mig när jag planerar mina kullar är att få fram friska ungar. Jag avlar därför inte på linjer med kända defekter eller raser där dessa ofta dyker upp. Dessutom ska avelsdjuren ha ett bra temperament för att få ungar som förväntas bli snälla och passa bra till både kel och hoppning.
När jag bestämmer vilka kaniner jag ska para tittar jag även på deras hoppkapacitet; hoppstil, tempo, temperament och kroppsform. Jag vill ha en kanin som är säker på banan, orädd och med snygg hoppstil. Kaninen behöver inte springa som en galning men ska helst hålla ett jämnt tempo genom banan och koncentrera sig på hoppningen. Alla kaniner är ju dock individer och man får ibland se till helheten och inte humöret för dagen. Den ska vilja hoppa och gärna också ha en snygg kropp som lämpar sig för hoppning. Det senare kännetecknas av kraftiga bakben, långa ben och en slank kropp. Jag vill med andra ord ha kaninen ganska harlik i kroppen. De bästa hoppkaninerna är sällan de lugnaste. De ska kunna "tända till" när det kommer till hoppningen och ha gott om energi, men de ska också kunna koppla av och ha tid för en social stund i soffan. Aggressiva kaniner vill jag varken ha på hoppbanan eller hemma!

Djurhållningen
Jag har en liten kaningård med få kaniner och få kullar varje år. Det har jag alltid haft och kommer förmodligen alltid att ha. Jag vill ha tid att se till varje kanin som olika individer, och ge de den skötsel jag tycker de ska ha. Detta innebär rymliga burar, bra foder, möjlighet till daglig motion och träning/tävling samt promenader i sele då och då. När det kommer till aveln satsar jag hellre på kvalitet än kvantitet, och jag vill även ha möjlighet att spara ungar som ev. inte blir sålda då jag inte ser avlivning eller djuraffär som något alternativ.

Så länge som min boende- och livssituation ser ut som den gör idag är tanken att ha runt fyra kaniner. Det är så många som känns rimligt just nu både vad gäller tid och plats.

Vad får du när du köper kanin av mig?

 När du köper en kaninunge härifrån får du en unge som fått bästa möjliga start på livet. Den kommer från en väl genomtänkt kombination med föräldrar som lämpar sig för avel. Den har fått bra mat, regelbunden motion och är van vid både människor, oljud och hundar. Kaninen är avlad för att ha bra förutsättningar som hoppare, men eftersom de är individer och hoppningen beror mycket på träning så kan jag inte lämna några garantier på kaninens hoppkapacitet. Jag kan dock hjälpa dig att välja ut den kanin som jag tror har bäst förutsättningar för vad du vill ha den till, om så önskas.

Med kaninen medföljer alltid övergångsfoder, härstamningsbevis, skötselråd, köpeavtal och en faktamapp om kaninen och dess släktingar. Jag hjälper även till med frågor under hela kaninens liv och vill gärna ha information om hur det går för er med den nya familjemedlemmen.  

Kaninungarna är leveransklara vid 9 veckors ålder, då de fått bo med sin mamma i 8 veckor och sedan en vecka med sina syskon utan mamma för att vänja sig av vid mjölken för att undvika magproblem hos nya ägaren.

Köpeavtal 

- Kaninen ska tävla med det namn den fått av uppfödaren
- Om kaninen säljs/överlåts ska uppfödaren kontaktas
- Kaninen ska alltid följas av köpeavtal, härstamningsbevis och skötselråd. Om kaninen säljs/överlåts, ska ett nytt köpeavtal skrivas som innehåller likvärdiga punkter gentemot uppfödaren.
- Uppfödaren har rätt att ta tillbaka kaninen om den bevisligen missköts/vanvårdas.
- Om kaninen blir förälder ska uppfödaren meddelas uppgifter om ungarna (namn, färg, kön, ägare, födelsedatum, ev. defekter i kullen samt vem den andra föräldern är).
- Jordbruksverkets regler/normer ang. kaninhållning ska följas.
- Inga garantier kan lämnas på kaninens hoppduglighet, då det i stor grad beror på hur den tränas.
- Om kaninen avlider inom 2 veckor efter leverans, eller senare pga. genetiskt fel, har köparen rätt att få en unge ur nästkommande kull.
- Kaninen är vid leverans till synes fullt frisk, efter friska föräldrar samt är bettfelskontrollerad.
- Köpeavtalet fungerar som ett kvitto, där säljare och köpare behåller var sitt exemplar.