Grönängens Kaninuppfödning

Aktuellt

1 mars 2011: Jag är medveten om att min mobil inte tar speciellt bra bilder i dåligt ljus men vill ändå visa hur mysigt vi kan ha det hemma en tisdagskväll =)

 

26 februari 2011: Nu är jag full med motivation och planer! På tävlingar, kurser, avel och andra projekt.

Till att börja med så har jag planerat vårens tävlingar lite smått. Förmodligen blir nästa tävling i Stockholm 19 mars, följt av ett besök hos VmKH veckan efter. 16 april blir det antingen kurs eller tävling (Uppsala) och 22 april ännu ett besök i Stockholm. Hoppas på att jag har tid och råd med detta!

Kurs ja... Jag har precis blivit medlem (igen) i Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund (och såklart Östergötlands länsförening därmed) och planerar att gå 1-2 kurser där under året i kaninavel och kaninskötsel. Mycket kan jag ju redan men dels är det skönt att få kunskapen på papper och dels hoppas jag såklart på att lära mig en del nytt också!

Jag är övertygad om att årets kull blir kanon, och dessutom har motivationen återvänt att få ordning ordentligt på balkongen och med nya burar. Våren närmar sig och då blir jag alltid mer peppad. Suget efter mer träning sätter igång, ska försöka få in en hoppträning och lite klickerpass närmsta 1-2 veckorna.

Planerar även en del projekt som sagt. Dels ska det upp en ny sida om aktivering på hemsidan, och en massa mer illustrerande bilder. Samt en text om avel. Hoppas det ska bli uppskattat och komma till nytta! Sen ska jag bjuda in mina kära kaninungeköpare så fort snön försvinner. Och så sitter jag och spånar på en träff med alla uppfödare av sverigeharar för att få lite mer översikt och diskussion kring avelsarbetet.

Dessutom har jag blivit medlem i styrelsen i ÖKH. Klubbens framtid har varit lite oviss men jag är glad att den är kvar och hoppas på att vi ska få ordning! Jag är pepp =) 

18 februari 2011: Förra veckan flyttade Oni ner till Skåne. Hon bor nu hos Busebos kaningård där hon ska bli hoppkanin åt Karins dotter Tanja. Hittills har jag fått positiva rapporter, jag tror det blir jättebra =)

Quercus stannar så nu är det bara Nemo kvar till salu.

12 februari besökte vi VmKHs tävling i Örsundsbro. Dubbla klasser i rak lätt och Siri, Pea, Quercus och Nemo var med. Siri hade två fel i första klassen och gick dubbelnolla i andra och tog pinne. Jag börjar lära mig bättre och bättre hur jag ska hoppa henne. Hon vill helst att jag ska gå 3 meter bakom och inte lägga mig alls, inte ens när jag tycker hon stannat för nära hindren. Och då ordnar hon upp allt som bäst, så det är väl bara att lyssna.
Pea gick på 3 fel i första och 4 i andra. Hon är verkligen fantastiskt duktig och rolig att hoppa med, inga problem alls egentligen men tyvärr slarvar hon ibland och sträcker inte ut sina långa ben ordentligt. Med lite mer rutin ordnar det säkert upp sig snart!
Quercus var inte på humör, jättelångsam i första klassen och stressad i andra. Ville mest upp i knät, min lilla kelkanin.
Nemo debuterade och hade tyvärr en elak matte som inte hunnit med att hoppträna de senaste månaderna (eller inte kunnat pga snön snarare). Hoppningen gick därför inte så bra och hon kom inte i mål, men tyckte att hela tävlingsmiljön var hur kul som helst! Hoppade runt på hästbommarna och inte rädd en sekund så det tycker jag ändå är lovande. Hoppningen kan hon så det kommer nästa gång.

Avelsmässigt står det still fortfarande... Ja, jag planerar ju inte kull förrän till sommaren men fortfarande är ingen hane bestämd. Den jag funderade på passade inte ihop med Pea tyvärr. Bättre att det blir bra än att man hittar hanen direkt! Jag har en annan hane i tankarna så... Faktamappen är redan påbörjad, jag ser fram emot ungar igen!

Funderar även på hur jag ska lägga upp aveln i framtiden. Har lite funderingar på om man  kan sätta ut en eller ett par ungar på foder/bibehållen avelsrätt, alltså att jag får låna tillbaka kaninen för kull istället för att ta betalt från början. Tål att tänkas på, det förenklar ju minst sagt dilemmat att komma framåt med aveln utan att få för många kaniner eller tvingas göra sig av med de "gamla" kaninerna.

28 januari 2011: Årets första uppdatering och allt är bra här. Oni och Nemo är fortfarande till salu. De bor numera ensamma då de började bråka tyvärr, men blir bara keligare och keligare. Jag har haft lite ont om tid vilket innebär att det inte blivit några tävlingar men jag hoppas att de ska få debutera snart! Ska se till att få in någon hoppträning närmsta tiden också.
Även Quercus är kvar och det lutar åt att han får stanna tills vidare (även om han ligger kvar på till salu sålänge, om det perfekta hemmet skulle dyka upp). Jag tycker om att ha en hane hemma, de är ofta mycket gosigare och tja, hanar är speciella. Tyvärr har jag ju ingen nytta av honom i min egen avel men hoppa och mysa kan man ju göra ändå, och jag kan tänka mig att låna ut honom i framtiden. Senast idag charmade han mig genom att kika in genom fönstret stup i kvarten när jag satt och pluggade medan han var lös på balkongen. Man måste ju hålla koll på matte!
Vintern, mörkret och vädret gör att allt känns som att det går lite på tomgång men det börjar kännas bättre. Jag längtar till våren, är inte alls någon vintermänniska egentligen. Och så längtar jag till kaninungar! Hoppas på att strax ha kullplaneringen färdig. En kull på Pea blir det, när beror lite på om/när Oni och Nemo blir sålda och hur det blir med jobb för mig under sommaren. Jag tar examen i slutet av maj så jag vet inte riktigt vad som händer, spännande men samtidigt lite läskigt! Har ju pluggat i hela mitt liv...

I februari blir det tävling hos ÖKH den 19e. Ska se om jag kan få in ett besök hos annan klubb också...

 

1 december 2010: Nu är vintern här med buller, bång och massa snö. Jag är inte odelat positiv men kaninerna verkar tycka att det är ganska roligt. Jobbigt att vattnet fryser bara, och att det blir tyngre att städa burarna.

Förra tävlingen blev inte av och alltså hardet inte blivit någon mer sen sist. Hoppas på fler efter årsskiftet!

Hane till Pea är inte bestämt men jag har några förslag jag går och tänker på. Mer info kommer när allt är bestämt! =)
Desto fler idéer har jag faktiskt till Siri som inte ska ha kull förrän 2012. Hon är inte släkt med lika mycket så där är det lite lättare att hitta bra hanar. Vill inte använda mig av inavel.
Jag har en liten fundering på ytterligare en kull... Ingenting är bestämt än men om det blir så, så kommer mer info senare.

Först och främst ska i alla fall Oni och Nemo bli sålda! Blir de inte det är det tyvärr svårt att få plats med en till kull ifall alla inte skulle bli sålda där. Quercus är ju också till salu, men jag har börjat bli väldigt sugen på att behålla honom... Vi får se hur det blir, han är en helt underbar kille som har nästlat sig in i hjärtat!

Apollo är såld och lever nu livet som innekanin hos en kompis till mig där han får massvis med uppmärksamhet. Förhoppningsvis kommer han börja hopptävla också så småningom.

Häromveckan var jag och hälsade på Aurora i sitt nya hem och hjälpte till att klippa klorna. En slank, snygg tjej har hon blivit, väldigt trevlig och verkar ha det jättebra. Även hon är numera innekanin. Kul att få se hur de utvecklas!

17 oktober 2010: Dagens tävling gick jättefint. Pea, Siri och Quercus startade alla rak lätt ny. Pea gick på 2 fel, fint lopp och sprang på bra men lite slarv. Siri gjorde två fina lopp på 1+0, kom tvåa och fick pinne. Quercus sprang på bra på tre små fel. Jag är jättenöjd med de alla tre och med tävlingen i övrigt! Det börjar bli kallt ute nu...
Nästa tävling hoppas jag på att kunna debutera Apollo, Nemo och Oni också. Då är det lättcup i Blåkulla, Stkh.

I övrigt jobbar jag på att hitta en lämplig hane till Pea för en kull i sommar. Det är egentligen ingen brådska men jag skulle gärna ha lite idéer att hålla ögonen på under de närmsta månaderna. 

11 oktober 2010: Gårdagens tävling var mycket trevlig och jag åkte hem med bra resultat dessutom! I krokig mini kom Quercus på att han skulle springa mellan hindren. Han gick på 0+0 och kom trea. I krokig lätt ny gick Pea på tre fel, varav ett fel var vattengraven (som hon aldrig sett tidigare) och två rena slarvfel. Hon hade hur mycket energi som helst, sån är den lilla damen! Siri gick på 1+0, lugnare i finalen än hon brukar men gjorde två jättefina lopp och jag älskar hur klok hon är på hindren, tex att förstå helt platta, låga hinder. På det resultatet vann hon och tog sin första pinne. Mycket nöjd!

På söndag tävlas det igen, då får alla tre starta rak lätt ny. Tills dess tar vi det lugnt och jag ska försöka hinna med några klickerpass med Siri och Pea. Siri är väldigt läraktig och det var länge sen vi tränade. Pea har aldrig testat ordentligt men kan nog behöva lite hjärngympa med sin energinivå. Det finns väldigt inspirerande filmer på tex.youtube och är en kul träningsform. I framtiden ska jag försöka få in lite filmer eller länkar här på hemsidan.

7 oktober 2010: Tävlingen på lördag är tyvärr inställd. I stället kommer jag tävla rakbana på stkhs tävling den 17 oktober också. Mycket stkh blir det för tillfället, men det är bara trevligt! Trivs bra i min gamla hemmaklubb.
Igår passade jag på att hoppträna. Siri gick fint och jag provade henne även på lite högre hinder. Kanon! Hon har verkligen förmågan att söka efter hindren och själv avgöra hur hon bäst ska ta sig an dem, en egenskap jag verkligen uppskattar hos hoppkaniner. Samma egenskap har dottern Pea som hoppade hur fint som helst. Hon fick testa en lång kombination också då hon hade lite problem med just de långa hindren sist. Inga större problem där heller och hon aktar sig verkligen för att riva. Med tanke på att det här faktiskt bara var 4e gången hon hoppar så har jag riktigt stora förhoppningar på henne.
För Quercus börjar det verkligen lossna och han börjar förstå att han ska ta sig rakt fram mellan hindren. Själva hinderhöjden är inga problem och han är noggrann med att inte riva. Får se hur det går på söndag i krokbana.
Nemo fick hoppa på riktigt för första gången. Tyvärr började det då bli mörkt så vi hann inte hoppa så mycket men jag gillar verkligen det jag såg! En naturbegåvning som tar det mesta mer ro och direkt förstod var som skulle göras både mellan och över hindren.
Jag hade tänkt filma Nemo och Quercus men det blev tyvärr för mörkt. Får bli någon annan gång. 

5 oktober 2010: På fredag går jag äntligen på semester (jag har jobbat hela sommaren), och då har jag också äntligen tid att tävla mer regelbundet igen. Nu i helgen blir det först Söderköping på lördag (om den blir av) och sedan Stockholm på söndagen. Siri, Pea och Quercus hänger med och tävlar krokbana (lätt ny resp. mini). Sen stannar vi i Stockholm en vecka eller två innan vi åker tillbaka till Linköping. Linus är hemma med resten av kaninerna så länge. Vi ska även tävla den 31 oktober, då blir det lättcuper och förhoppningsvis kan då kvarvarande ungar ur fjärilskullen debutera. Jag hoppas på att hinna med ett träningspass i veckan för de som ska tävla och ev. någon av ungarna också.

Jag har även planer på att (när jag är tillbaka från Stockholm) bjuda in mina kaninungeköpare på en hoppträning/introduktion. Jag hoppas att det skulle vara uppskattat!
Av de rapporter jag fått från ungarnas nya hem trivs både de och deras nya ägare alldeles utmärkt. Jag hoppas det går bra även i fortsättningen och hoppas på fler uppdateringar!

I övrigt rullar allt på. Kaninungarna är fortfarande till salu alla fyra. Trots några intresserade så är ännu inget bestämt. De är riktigt snygga alla fyra (fem) så jag hoppas att de snart får sina egna hem att utvecklas i!
Sassa lever lyxliv och går lös på balkongen vilket hon verkar trivas alldeles utmärkt med. Trots att hon fäller som en tok och verkar ha gjort illa en tå. Det är ingen fara med henne och hon verkar inte ha ont, men är lite svullen. Jag har ingen aning om hur det gått till men går och funderar på vad som kan vara anledningen.

28 september 2010: Hösten är här och det har blivit dags att komma igång med hopptävlingarna igen. I söndags var vi på stkhs tävling i gulsippan. Siri, Pea och Quercus var med. Sassa verkar ha tröttnat på hoppningen och får stanna hemma. I rak lätt hoppade Siri fint, om än lite okoncentrerat, på 1+1 fel och kom (sin vana trogen) precis utanför pinnplats. Pea gick på 4 fel, hon rev de längsta men gick jättefint framåt och hade inga problem med tävlingsmiljön. Quercus startade rak mini på 1 fel i grunden, i finalen hann tiden tyvärr ta slut innan vi var i mål. Även han är duktig har har inga problem med höjderna men har inte riktigt kommit på att man ska springa mellan hindren än. Det kommer!
Några kaninungar har flyttat. Kvar är nu Quercus, Apollo, Mnemosyne och Makaon. Och så Pea såklart! Apollo har fått prova på hoppning vilket han fixade galant. Varken höjd eller transportsträckor var några problem men iom åldern har han inte helt koll på sina ben än :p Nemo och Oni ska få prova på så snart tillfälle ges.
Jag håller även på att leta hane till Pea till parning nästa år. Har du några förslag?

16 augusti 2010: Det börjar kännas att hösten närmar sig, men än är det fortfarande sommar! I kaningården är det full fart, har skaffat några nya burar för att sära ungar åt osv. Dessa ska ersättas av de nybyggda när de nu blir klara, men jag är långsam på att bygga och nu står det still pga. tidsbrist och skadad rygg...

Hur som helst, Betula, Juniperus och Aurora är tingade. De flyttar i veckan och jag är övertygad om att alla tre kommer få det jättebra i sina nya kelhem.

Peas och Quercus selträning går jättebra. Även Juni har haft sele på sig men nu får de nya ägarna ta över om de vill det. I veckan ska jag upp till Stockholm för att leverera kaninungar och då ska jag äntligen hämta hem mina nya hinder också så att de får börja sin hoppträning. Hoppas på att kunna debutera hos stkh i början av september men vi får se hur det går för ungarna med träningen och hur det passar in i mitt schema. I så fall får Siri också följa med men Sassa får nog stanna hemma.

Siri har idag flyttat från sina ungar till en egen bur. Tror hon tycker det är skönt även om hon har en ängels tålamod med ungarna! Hon är i väldigt fint skick när det gäller både hull och päls trots två täta kullar, men konditionen kunde väl varit bättre, hon är gärna ute och springer men blir trött fortare än vanligt. Det råder vi snabbt bot på när hon blivit av med mjölken och kan ha sele på sig igen. Hennes klickerträning går framåt, hon kan nu tre trick, förstår snabbt vad hon ska göra och uppskattar aktiveringen.
Fjärilskullen verkar ta det hela med ro (eller snarare glädjeskutt och matglädje, som vanligt). Det är inte mycket som bekommer dem.

30 juli 2010: Alla kaninungar är kvar och växer så det knakar. Peas selträning går bra, igår var vi ute på gräset utanför lägenheten. Att ta på selen, styra och stanna är inga problem. Att gå framåt när matte vill det och att inte bita på kopplet är lite svårare... Pea är fortfarande lika fint hartypad och består mest av öron och ben :p Men så är hon i den åldern också, öronen växer hon nog i så småningom. Även Quercus har påbörjat sin selträning, helt obrydd, och systrarna ska få på sig sele de närmsta dagarna. För Peas del börjar det bli dags för hoppträning, jag måste bara hämta hem mina hinder också.
Quercus bor numera själv i egen bur eftersom han börjar bli könsmogen. Han är lagom nöjd med detta, det verkar inte alls roligt att bo själv och att inte få busa med systrarna när de är lösa på balkongen. Busar gör han dock bra på egen hand och han vänjer sig dag för dag. Han får lite extra uppmärksamhet nu i början så han blir glad =)

De yngre ungarna är nu 6 veckor gamla. Stora och fina men betydligt mer vädurstypade än halvsyskonen. Intressant att det kan vara så stor skillnad! De är allihop totalt orädda och väldigt söta och trevliga. För mer info om varje unge, läs under aktuell kull.

Jag har börjat klickerträna Siri. Tanken är att hon ska lära sig massa roliga tricks efter att ha blivit inspirerad av diverse youtube-klipp. Jag har inte så mycket mål med det mer än att hon (och så småningom de andra hararna, minst) ska få lite extra aktivering. Harar är som sagt ganska aktiva av sig. Hur som helst så går det riktigt bra. Hon har förstått att hon ska stå på bakbenen så får hon pellets. Om hon kopplar ihop det med klicket vet jag dock inte.

Trots det jag skrev sist så blev det hopptävling för mig den 18 juni, ÖKHs kvällstävling. Väldigt spontant men då Malin frågade om jag ville hoppa Baltiz och tävlingen i princip låg inom gångavstånd så tävlade jag Balthazar i rak lätt. Han gick dubbelnolla och vann, så därmed blev han medelsvår =) Det var roligt att träffa honom igen, även om det är lite jobbigt att lämna tillbaka honom... Baltiz har nu fått en ny fodervärd som ev. ska köpa honom. Jag hoppas att de trivs bra ihop!
Även Sassa var med på tävlingen och hoppade lätt utom tävlan. Hon har inte velat hoppa senaste halvåret och så inte heller denna tävling. Starthindret var det enda hon tog sig över, eller ens försökte med. Hon verkar ha bestämt sig, som den bestämda "gamla" dam hon är, att hon ska gå i pension. Inte så mycket att göra åt saken, hon får följa med bara lite då och då framöver utom tävlan/i veteran för att se om hon ändrar sig.

12 juli 2010: Balthazar har flyttat tillbaka till sin ägare Malin. Det är tomt efter honom här hemma, men jag är glad över att ha fått lära känna honom! Fraxinus har också flyttat då hon är såld. Intresse finns på Juni men än så länge är både hon och syskonen Quercus och Betula till salu. Och alla småttingar!
Pea har påbörjat sin selträning vilket går bra. Hon är lite envis när det gäller vem av oss som ska bestämma vilket håll vi ska gå åt men hon har inga problem med selen i sig. Fortfarande väldigt vacker, nu under ungdjursfällningen blir hon dessutom mörkare och mer och mer lik sin mor. Även hennes syskon ska snart börja seltränas har jag tänkt.
Småttingarna är nu 3½ vecka gamla, har sen en vecka tillbaka invigt sitthyllan och börjat skutta runt och äta "på riktigt". Idag var de ute lösa på balkongen för första gången vilket var väldigt roligt uppenbarligen! Busen Toste ville inte alls gå in utan hittade ett gömställe... De har börjat ta sina första små glädjeskutt också, hur gulligt som helst! Alla är väldigt trevliga och kommer fram och hälsar, men Apollo utmärker sig absolut som lugnast och keligast. De är lite rundare än Siris första kull i samma ålder, roligt att jämföra vad hon ger för typ av ungar med olika hanar.
Tävlande blir det inget förrän i slutet av augusti, när Siri får börja tävla efter mammaledigheten och det även är dags för Pea att debutera. Sassa är inte så hoppglad för tillfället så jag ser ingen anledning att åka iväg med enbart henne.
Hemsidan ska få en ordentlig uppdatering så snart jag har tid och ork i sommarvärmen. Fotoalbumet behöver fyllas och en del faktatext ska läggas in. Och så den där headern som sagt...

1 juli 2010: Länge sedan uppdatering och mycket har hänt. Ungarna efter Siri och Hugo är nu leveransklara men ännu bor alla kvar. De har fått flytta ifrån mamma Siri och bor tillsammans i en egen bur vilket funkar jättebra. Intresse finns på ungarna men ännu är ingen tingad så passa på att höra av er vid intresse!

Siri har helt oplanerat fått en till kull. Hon tog saken i egna händer och lärde sig öppna burdörren när Baltis var ute och sprang lös på balkongen för att få motion. Jag trodde inte att hon blivit dräktig då det inte märktes så mycket på henne förrän sista dagarna, men tji fick jag! Den 18 juni fick hon 6 levande ungar och en dödfödd. Det var givetvis inte tanken att hon skulle få ungar så tätt men trots täta kullar är hon i jättefin kondition och även ungarna mår hur bra som helst. Nu har de börjat öppna ögonen och är jättesöta. De verkar lite lugnare än den förra kullen men det är egentligen för tidigt att avgöra. De är i alla fall betydligt mer pratglada och låter lite då och då! Det är 3 blå, två svarta och en viltgrå, det ser ut som tre av varje kön.

Kommande helg flyttar Balthazar tillbaka till sin ägare Malin. Jag skulle jättegärna behålla honom men med tanke på mängden ungar finns helt enkelt inte möjligheten. Jag hoppas att tillfället kommer att få ha honom hemma igen, men det får framtiden utvisa.

Tävlingar blir det lite dåligt med för tillfället då jag måste jobba så fort det är bra väder. Har med andra ord lite svårt att planera. Vi skulle ha åkt på ÖKHs kvällstävling förra veckan men den blev tyvärr inställd.

Jag har bokat några nya hinder så vi kan träna hemma i alla fall och så att kaninungarna får börja lära sig hoppa om några veckor. Ska bara se till att få hem hindren också...

11 juni 2010: Nu har jag äntligen kommit igång med burbygget igen! Ser fram emot att det ska bli färdigt men det är en del jobb kvar. Första facket är i alla fall halvklart. En vecka med tråkväder var tydligen "allt" som behövdes.

Kaninungarna får som sagt numera komma in en och en dagligen för ytterligare socialisering utan sina syskon. De är stentuffa, ignorerar hunden, och springer runt i hela lägenheten och gör glädjeskutt. Hala golv är tydligen inga problem! Betula är helt klart den som är mest kelig av dem, följd av Quercus och Fraxinus.

Jag planerar att börja klickerträna kaninerna. Har använt klicker med hunden men aldrig med kaninerna men det ska ju fungera på alla djur. Kul att testa och lära de lite tricks, och Siri kan behöva lite mer stimulans och hjärngympa. Med mina matvrak (Balthazar undantagen, mer kräsen kanin har jag nog aldrig haft) så blir det nog inga problem med motivationen i alla fall. Återkommer med rapport om hur det fungerar så småningom.

8 juni 2010: Kaninungarna är spritt språngande galna! Men på det sätt som jag tycker utmärker hararnas underbara personlighet. Tack och lov tar de det hyfsat lugnt i buren, men så fort de är ute på balkongen är det fullt ös. De racar runt, gör glädjeskutt på glädjeskutt men lyckas på något sätt ändå få ordning på kroppen för att hoppa över saker som kommer i vägen. Jag ställde upp ett hinder åt de för första gången i går, kanske 10 cm högt bara. Alla ungar hoppade gärna över både det och stolsben m.m. Även upp i "tillbehörshörnan" vilket blir ganska långa hopp- de tog nämligen det i samma språng som hindret. Alla hoppar med snygg stil och har massvis med energi. Jag tror på snabba och säkra hoppare som blir kanon!
De har även fått ett nytt intresse; balkongräcket. Till mattes fasa... Allt ska undersökas och detta är det senaste, de är under sträng uppsikt så fort de är lösa. Värst är (naturligtvis...) lilla kaxiga Picea som även börjar vara lite småkaxig mot sin mor som det verkar... Fullt ös men ändå lyckas hon ta en mysstund i famnen och njuta av den innan det är tid för äventyr igen. Hon påminner lite om Bus som bebis, jag har stora förhoppningar!
Mamma Siri verkar tycka det var riktigt skönt att få lite annan motion (hopp) än balkongen också. Än vill jag inte sätta sele på henne dock, då hon har en del mjölk kvar. Jag börjar nästan se fram emot att sära på dem, det börjar kännas lite trångt med alla 6 i samma bur. Men självklart går de kvar med Siri i åtminstone två veckor till. Idag fyller de 6 veckor! 

Det vore riktigt roligt att ha kvar alla ungar och börja arbeta med de men tyvärr finns inte den möjligheten och tiden i längden. Därför vill jag fortfarande hitta nya hem åt alla utom Picea.

Igår vägdes alla kaniner. Ungarna väger nu mellan 600 och 750 g. Störst är fortfarande Betula medan Fraxinus nu är minst. De andra tre ligger lika på 650 g. Det är dock ingen synlig skillnad på de utom möjligtvis Betula som är både lite större och kraftigare. Siri är i fin form och väger lite mer än innan kullen men med mjölk är det inte så konstigt. Under den senaste veckan är alla klor klippta också.

Balthazar var förresten ute och grillade med oss och några vänner förra veckan. Han charmade både kompisar och barn och träffade även katt för första (?) gången, vilket han inte alls brydde sig om. Charmknutte! Hur ska jag kunna skiljas från honom?

Jag ska försöka få till snygga presentationsbilder på ungarna i morgon, om de behagar sitta stilla tillräckligt länge...
Nästa tävling blir förresten 23 juni här i Linköping, som det ser ut. Skulle gärna tävla mer men har svårt att planera heldagarstävlingar nu under sommaren pga mitt exjobb.

1 juni 2010: Nu har jag äntligen bestämt mig för vilken unge som stannar. Det blir Picea. Ska bli riktigt roligt att se henne växa upp! Förhoppningsvis kommer jag ju även få se hur de andra ungarna utvecklas också. De letar fortfarande nya hem!

Ungarna växer så det knakar, kommer fram och hälsar så fort jag kommer ut på balkongen och älskar att utforska sin omgivning. De hoppar över allt de kommer över och jag ser de som mycket lovande hoppkaniner. Alla har även förmågan att sitta still i famnen och kommer gärna upp för en kelstund.

23 maj 2010: Ungarna växer som ogräs. Idag har jag vägt de för första gången, det är lite skillnad men inte så stor. Betula är helt klart störst, och Juniperus minst.
De är ute på balkongen var och varannan dag nu vilket är väldigt uppskattat! De busar runt som sjutton, undersöker varje vrå och gör massa glädjeskutt, de ser ut som små popcorn! Hur charmigt som helst. De äter som hästar av allt de kommer över nu och de får vänja sig vid det mesta; morot, broccoli, kålrot, björkris, äppelkvistar, kirskål, maskrosor, gräs... Dagens nyhet var palsternacka. Självklart får de framförallt hö och pellets (stampe) samt mjölk från mamma Siri.

Nya bilder. Att skutta runt på vardagsrumsbordet var lite halt så det är inte så snygga presentationer som de har annars, men håll tillgodo.

Grönängens Juniperus. Blå hona, 340 g. Energisk och pigg tjej, men som ändå kan sitta stilla i famnen. (det på örat är nagellack för att kunna skilja systrarna blå åt).

 

  Grönängens Fraxinus. Blå hona, 390 g. Nyfiken och snäll tjej. Lugnare än sin blå syster men har ändå en massa spring i benen.

Grönängens Quercus. Viltgrå hane, 420 g. Kullens enda hane är en riktig snygging! Hartypad med högrest, slank kropp och kort päls. En charmig kille med mycket energi och dessutom är han väldigt social.

 Grönängens Picea, järngrå hona, 410 g. Snyggast hartyp i kullen både vad gäller kropp, huvud, öron och päls. En framåt och kaxig liten dam =)

 Grönängens Betula, svart hona. 450 g. Störst i kullen! Mysig och framåt tjej, även den som är mest vädurslik.

 Jag har fortfarande inte bestämt mig för vem som stannar. Just nu lutar det åt Picea pga hennes snygga kropp. Alternativet är någon av systrarna blå, jag tror blå harar är ruskigt snyggt och det är roligare färganlag att avla vidare på tycker jag... Kan verkligen inte bestämma mig, men jag säger som förut; är ni intresserade så hör av er så kommer vi överrens om något.
Tyvärr har jag återigen fått återbud på Fraxinus, så nu är alla ungar till salu bortsett från den som stannar.

 

16 maj 2010: Jag börjar se mer och mer av ungarnas temperament för varje dag. Är väldigt nöjd med kullen hittills, alla ungar är trevliga och lätthanterade och väldigt nyfikna och orädda. De ska snart börja få utforska balkongen och lägenheten också har jag tänkt, hittills har de fått stanna i buren eller sitta i knät. Nu börjar de också göra små glädjeskutt och få "popcornryck" runt i buren, ibland rakt in i väggarna. Det ser så kul ut, de har ingen styrsel alls på kroppen.
Idag har vi haft stor kloklippardag, även ungarnas klor blev klippta. Skönt att ha det gjort för kaninungars klor är vassa! Det gick i alla fall väldigt lätt och smidigt för alla ungar (och vuxna).

Jag har fortfarande inte riktigt bestämt mig vilken unge jag ska behålla. Jag vill gärna ha en blå, och Juniperus är den jag fäst mig vid. Samtidigt är Picea den som har bäst kroppstyp och bäst päls. Vi får se hur det blir... Fraxinus är i alla fall tingad och ska kallas för Fixa.

Balthazar börjar bli nyfiken på de små nu! Han är så ruskigt social och ska alltid vara i närheten, tror han hoppade upp i mitt knä säkert 15 gånger medan jag var ute och kelade med ungarna. Så kan det gå!
Kamerabatteriet är urladdat så inga nya bilder idag tyvärr.

14 maj 2010: Ungarna växer så det knakar och blir både snyggare och sötare för varje dag som går. Nya bilder finns under aktuell kull! Jag är nu 110% säker på könen, de har stämt hela tiden. Med andra ord är Quercus hane och resten tjejer. Ungarna börjar nu uppvisa lite individuella skillnader i både kropp och temperament. Jag har blivit lite osäker på vilken jag ska behålla, vi får se... Hör av er vid intresse så får vi se hur det blir!
Ungarna har också övergivit boet de är födda i och slagit nytt läger i andra änden av buren under sitthyllan. Tydligen bättre än platsen mamma valde? Små turer gör de också några gånger om dagen, provsmakar mat och terroriserar sin mamma i jakt på mjölk, Siri tycker de är lite jobbiga men det är fullt normalt.
Hon tar fortfarande hand om de alldeles utmärkt och är i fint skick själv. Lite sliten i pälsen men är i bra hull och har massvis med mjölk. Det kan man väl förvänta sig eftersom hon äter en hel del :p 

10 maj 2010:

 

 Juniperus, Fraxinus, Picea, Quercus och Betula i tur och ordning.

Så här ser ungarna ut nu. Hyfsad balans, öppna ögon och en nyfikenhet och oräddhet som är jättehärlig att se. Efter att ha undersökt hela soffan var det dags att sova,  som på bilden av Juniperus. Det lutar åt att det blir hon som stannar. Jag är inte säker än utan vill se hur de utvecklas, men jag har börjat fästa mig vid henne.
Ungarna tar små turer utanför boet men ligger oftast i boet och sover. Har inte sett de äta fast föda än men det kommer snart. För första gången har jag lagt märkt till att ungarna verkar ha sin "egen plats", man hittar oftast samma unge på samma plats i boet.

Jag fick hem ett paket idag, fyllt med aktiveringsleksaker till kaninerna. Nya saker i burarna brukar alltid vara välkommet, så jag tänkte testa dessa. Sitter för övrigt och pysslar en hel del med faktamapp och skötselråd för tillfället. Delar av det, som tex skötselråd, är tänkt att det ska komma upp även på hemsidan så småningom.

 

9 maj 2010 uppdatering: Nu har jag kommit hem, och alla kaninungar har öppnat ögonen och också lämnat boet och skutta runt små turer. De ligger fortfarande i boet och sover emellanåt dock. Könen stämmer fortfarande och kan nog ses som säkra. Bilder på ungarna kommer imorgon.

9 maj 2010: Tävling i Solna hos Stockholms kaninhoppare igår. En lång, blöt och kall tävling men ändå trevlig tack vare alla underbara människor (och självklart kaninerna!). Sassa startade krokig medelsvår, hoppade några hinder på framhoppningen men på banan backade hon istället och brunstade, hoppade inte ett hinder. Hon har gjort så de senaste tävlingarna så nu funderar jag på att starta henne utom tävlan i lätt nästa gång. Vi får se om det går bättre eller om hon bestämt sig för att gå i självman pension.
För Balthazar gick det desto bättre, han gjorde ett kanonlopp i krokig lätt. Tyvärr två små slarvfel vilket inte ledde till final men han var jätteduktig. Jag börjar bli allt mer fäst vid denna kille, han är så charmig och cool. Kommer bli svårt att lämna ifrån sig honom sen, tanken är ju att jag bara ska ha honom tillfälligt...

Balthazar: Finns något gott i väskan tro?

Grönängens Theobroma som igår fyllde 4 år

Ungen som var tingad har blivit avbokad. Pga att detta är så vanligt kommer jag börja ta ut en handpenning vid tingning, läs mer om detta under aktuell kull.

Linus har passat kaninungarna under helgen. Enligt rapport mår dem finfint och ikväll åker jag och kaninerna tillbaka till Linköping. Ska bli spännande att se hur mycket ungarna vuxit! 

Grönängens Juniperus bland blommorna

7 maj 2010: Det är alltid tråkigt när det inte blir som man tänkt sig... I onsdags kväll fick lilla Tilia somna in efter att bara blivit allt svagare. Det är konstigt hur man kan fästa sig vid dem så små...
Övriga 5 ungar mår hur bra som helst. Två av dem (Picea och en av systrarna blå) hade öppnat varsitt öga i morse, och snart lär resten följa efter. Närmsta tiden kommer utvecklingen gå fort!
Ikväll åker jag med Sassa och Balthazar till Stockholm för att tävla där på lördag. Linus är hemma och tar hand om resten av djuren. 

5 maj 2010:  Igår upptäckte jag att en av de "svarta" ungarna är järngrå. Hon har bältesindelade hår på hakan och bröstkorgen. Det är min första järnfärgade unge så jag vet inte riktigt hur färgen utvecklas under uppväxten. Det finns ju en möjlighet att hon blir lika mörk som sin mor, på Siri syns det knappt att hon är viltfärgad.
Könen fortsätter se likadana ut så jag blir allt mer säker på att jag har rätt. Därför har ungarna nu fått namn! Första säkra tingningen har också ramlat in, så både namn och vilka som letar hem hittar ni under aktuell kull.
Igår såg jag Siri ge di åt ungarna. Första gången jag ser det på den här kullen, de diar ju såpass sällan (1-2 gånger/dag) och det går på några minuter. 5 livliga och minst sagt tjocka ungar är det i alla fall i boet! De börjar få gigantiska öron och baktassar, det ser lite kul ut. Öronen växer fortast på ungarna så vid en viss ålder ser det mest ut som öron och en liten unge.
Den sista ungen, den viltgrå honan som nu fått namnet Tilia, är fortfarande ganska slö och har nu halkat efter sina syskon lite. Vi får se om hon klarar sig.

 Quercus, Picea, Betula och en av systrarna blå.

4 maj 2010: 7 dagar gamla idag och de blir bara sötare och sötare. Ärligt talat är det ju knappast den roligaste åldern nu när de bara ligger och sover, men njuter gör jag i alla fall av min första kull på 4 år. Könen ser fortfarande ut att stämma; viltgrå japan är kullens enda hane som det ser ut. Snart öppnar ungarna ögonen och börjar röra på sig, redan nu blir det piggare och piggare för var dag.
Mamma Siri har nu inget emot att vara ute på balkongen och springa. Tvärtom verkar hon tycka det är skönt att magen är borta och gör dagligen en rad glädjeskutt.
Den minsta ungen, den viltgrå, är tyvärr dålig. Jag hittade henne igår slö och orkeslös. Hon äter och är lite piggare nu, men jag är inte säker på om hon överlever eller ej. Håller tummarna!

2 maj 2010: Ungarna är idag 5 dagar gamla. Mamma Siri sköter om de utmärkt och har ingenting emot att jag är där och pysslar, vilket jag tycker är väldigt bra. Första dagarna ville hon inte gärna vara ute och springa men nu är det inga större problem. Det är en viltgrå, en viltgrå japan, 2 blå (troligen blå, ev. järnblå) och två svarta (troligen, ev. järngrå). Jag har försökt kolla könen, men det är lite tidigt för att jag ska vara säker. Om jag har rätt är den viltgrå japanen kullens enda hane. Nåja, det visar sig. Om ett par veckor kommer jag vara 200% säker på könen.

 

28 april 2010: Igår kväll, på dag 30, kom de äntligen! 6 bebisar blev det, jämnstora och fina och mamma Siri tar än så länge hand om de alldeles utmärkt. Boet jag skrev om sist revs direkt när det var klart. Både bo och päls ordnades istället strax innan födseln. Siri är nu på bättre humör igen, pratar lite fortfarande men jag får klappa både henne och pyssla vid boet utan problem. Hon får nu dubbelt så mycket kraftfoder mot normalt och äter mer hö, inte konstigt med så många ungar att dia.
Det ser förresten ut som två viltgrå (förmodligen lite rödförstärkta med tanke på stammen), två svarta/järngrå och två blå/järnblå! Att Siri kunde bära på blått visste jag inte så det var en rolig överraskning.

25 april 2010: Siri boar och har bestämt sig för att flytta boet, men ännu rycker hon ingen päls. Däremot är hon rejält tjock! Ungarna är beräknade till tisdag eller onsdag, men nu kan de nästan komma när som helst- spännande! 
Siri skuttar gärna runt när hon är lös men är inte riktigt lika vild och smidig som vanligt, och vilar betydligt mer. Inte så konstigt!
Humöret har lugnat sig lite, hon vill inte gärna att jag tar på magen men är väldigt sällskaplig och personlig. Härlig kanin!

 

17 april 2010: Visst är Siri dräktig och sen ett par dagar tillbaka är jag fullkomligt övertygad. Hon är inte speciellt förtjust i att bli hanterad för tillfället, pratar en massa men biter inte eller så. Jag räknar med att hon får tillbaka sitt underbara temperament efter födseln. Spenarna börjar bli större och magen är rejält rund och hård, jag undrar hur många det finns där inne? Boar gör hon men fortfarande utan päls, dock drar hon in både halm, spån och hö så hon knappt har något strö i resten av buren. Idag är det 10-11 dagar kvar, ska bli så spännande med kaninungar igen!  

9 april 2010: Vi går i väntans tider. Jag har hela veckan varit övertygad om att Siri är dräktig, magen känns lite rund och hon är grinig. Hon gör ingenting men morrar och pratar mest hela tiden och vill inte lika gärna bli klappad som vanligt. I morse höll hon dock på att boa. Inte med päls utan bara halm men det är ändå lite tidigt. Vi får se helt enkelt, då hon inte haft någon kull förut vet jag inte hur hon beter sig som dräktig. Hon är fortfarande pigg och smidig när hon är ute och springer men ligger och vilar lite mer i buren.

28 mars 2010: Idag har vi varit och tävlat hos Stockholms kaninhoppare i Smedby ridhus. Siri som aldrig varit i ridhus tidigare hoppade jättefint i krokig lätt ny på 4+1 och fick en femteplacering, men tyvärr ingen pinne. I grundomgången rev hon de två längsta hinder och två hon aldrig sett förut (parkbänken och trappen). I finalen var det bara ett litet pet på det längsta.
Balthazar, otroligt charmig och fånigt snäll, hoppade krokig lätt med tre fel. Lite snuskig och okoncentrerad, men duktig och han visade sig vara en riktigt lätthoppad och nyfiken kille.
Sassa startade krok msv men ville inte alls hoppa idag.

Efter tävlingen parades Siri och Hugo. Siri var hur brunstig som helst och låg ett tag mest och rullade runt. Tre lyckade parningar och några ytterligare försök fick vi till så nu hoppas jag verkligen på ungar om en månad!
Även Hugo gick förresten fint i krok msv, tror han fick 4+1 och en placering.

23 mars 2010: Siri gick alltså tom men paras igen på söndag, vi hoppas på bättre tur den här gången! Förra gången var ju trots allt första gången hon faktiskt blev parad, och nu när våren är på väg hoppas jag på bättre tur.

I helgen som var flyttade en ny kanin hit, Balthazar som ska bo här på foder tills i sommar. Det ska bli kul att lära känna denna lilla kille, han har redan charmig in sig rejält hos mig.

Kommande helg åker vi till Stockholm för att tävla. Alla 3 kaniner följer med och Siri ska alltså även paras med Hugo.

Våren är på väg, jag njuter för fullt och det ser ut som att även kaninerna gör det när de sitter och myser i solen. Givetvis har de skugga att tillgå också, men solen värmer ju inte så mycket än så de verkar mest tycka att det är skönt. 

25 februari 2010: En osäker väntan pågår. Siri visar vissa tecken på att vara dräktig, men jag är inte säker. Hon boar i halmen, men ingen päls. Lite lugnare än vanligt men hoppar fortfarande smidigt upp på kaninburarna (ca 120 cm). Jag tycker hon är lite rundare om magen men det är ingen stor skillnad.
Om det blir något så kommer ungarna nästa vecka, vi får se då!  

I övrigt är en gammal uppfödning till salu, Shake. Läs mer under till salu, och överväg gärna om ni vill ha hem denna kanonkille.

Vintern pågår fortfarande för fullt med många minusgrader och en massa snö. Kaninerna tycker det är roligt att gräva i, men själv vill jag gärna ha vår, med kaninungar, hopptävlingar och lite mer sol och värme. 

8 februari 2010: En dryg vecka efter parning. Siri har byggt några små bon av halm och hö. Riktigt fina, ingen päls och hon förstör de efter en stund. Verkar mest som om hon själv vill ha någonstans att ligga men hon brukar inte boa såhär och inte är det speciellt kallt heller. Magen känns oförändrad och hennes beteende är också oförändrat, möjligtvis att hon inte är riktigt lika galen som vanligt. Jag fortsätter vänta och hoppas, det är ju ingenting som talar emot dräktighet!

1 februari 2010:  Siri har tillbringat helgen hemma hos Ellinor och Hugo och är nu äntligen parad. Förhoppningsvis föds det kaninungar här om en månad, jag har stora förväntningar!
I övrigt händer inte så mycket för tillfället. Så mycket tävlande blir det inte så här års och ute är det massa snö och kallt. Kaninerna verkar inte frysa men självklart sitter de och kurar mer än vanligt när termometern börjar närma sig -20.

2 januari 2010: Nytt år, ett år som jag hoppas på mycket bra saker! På kaninsidan innebär det främst att få klart de nya burarna, få en kull efter Siri och att komma ut på lite fler tävlingar. Nyår tillbringades hos min mamma i Stockholm dit även kaninerna var med eftersom Siri skulle paras. Tyvärr blir det ju som bekant inte alltid som man tänkt sig när man har med djur att göra, och Siris planer gick inte alls ihop med mina då hon inte var brunstig och mest ville upp till matte eller lägga sig på Hugo. Inga ungar från den här parningen alltså, men vi gör ett nytt försök så fort vi får tillfälle, troligtvis blir det i februari.

29 december 2009: Mycket tråkiga nyheter den här gången. Bus har tyvärr gått bort, hastigt och plötsligt för en dryg vecka sedan. Jättetråkigt och han är väldigt saknad, mitt vackra bustroll. När kaniner blir sjuka, så går det fort! Den här gången gick det skrämmande fort och fanns tyvärr ingenting att göra.

Även Bus halvbror och Siris tilltänkta date Terry har dött. Tråkigt på en väldigt fin kanin! Kullplaneringen är därmed också ändrad, för tillfället befinner både jag och kaninerna oss i Stockholm i väntan på Kistamässan där Siri ska paras. Hoppas på lyckad parning den här gången och fina ungar!

Jag lät bli att anmäla mig till tävlingarna på Kistamässan dock, Sassa är för osäker i svårklassen fortfarande för att jag ska vilja utsätta henne för det. Även tävlandet i övrigt ligger lite på is över vintern, istället myser vi och busar i snön!

14 november 2009: Två tävlingar har hunnits med sen sist. Bus har debuterat, han förstår precis vad man ska göra men har lite för mycket annat att tänka på under tävlingarna än så länge. Orädd och energisk som han är så kommer det snart lossna!
Förra veckan var vi på årets första inomhustävling vilket även var första gången inomhus för alla kaninerna. Inga vidare bra resultat, men ändå bra jobbat av de med tanke på att de aldrig hoppat på matta tidigare.

Förra veckan var det även dags att para Siri och Terry, men Terry var inte riktigt med på planerna så vi gör ett nytt försök, troligen på kistamässan i januari. Hör av er vid intresse!

Vintern är här även om snön saknas. Kaninerna har fått rejält med halm i burarna vilket verkar uppskattat! Jag fick hem rejält med strö och hö för ett par veckor sen och kaninerna verkar älska höet, det går ut hur mycket som helst men det är ju nyttigt för dem.

6 oktober 2009: Länge sedan uppdatering. Vi har tävlat lite, värt att nämna är att Sassa blivit svårklassad i rak! Nästa tävling är hos ÖKH på söndag, alla tre kaniner ska följa med. För Sassa blir det första gången i svår och för Bus blir det första gången över huvud taget. 

Jag har äntligen hittat en hane jag är nöjd med till Siri, parning blir i början av november. För mer info, läs på kullplaneringen.

14 augusti 2009: En del har hänt sen sist. 30 juli var jag på kvällstävling hos Stockholms kaninhoppare. Sassa kom på femte plats i rak msv på 1+0 och har därmed bara en pinne kvar till svår nu. Siri, som jag då haft i fyra dagar, tävlade för andra gången i sitt liv och gjorde fina lopp på 2+1 vilket resulterade i en tredjeplats, precis utanför pinnplacering. När de är så nära känns det alltid lite tråkigt, men resultatet var verkligen över förväntan och lämnar förhoppningar för framtiden.

När vi kom hem och kaninerna var klara för natten så upptäckte jag 15 min senare att Siri var borta ur sin hage! Hur det gått till vet jag fortfarande inte, troligtvis har hon lyckats klämma sig ut ur en liten springa i taknätet. Efter att ha letat halva natten och under dagen efter kändes det ganska hopplöst. Det visade sig dock att hon höll sig i närheten och kom så nära hon kunde utan att låta sig fångas. Till slut fick min mamma och en granne tag på henne, vilket jag är otroligt tacksam över! Att bli av med en kanin skulle vara tråkigt oavsett vad det var för någon, en snygg, trevlig och lovande blivande avels- och hopphona jag väntat länge på att få hem skulle vara extra surt!

4 augusti tävlade vi sedan igen, kvällstävling i Norrköping hos hemmaklubben ÖKH denna gång. Sassa gick på 2 fel i krok msv och 1+2 i rak msv. Hon var duktig men denna gång var andra bättre. Siri tävlade krokig lätt och verkade lite förvirrad över att banan svängde, vilket resulterade i 4 fel men ändå bra försök.

Bus är med sina 13 veckor ännu för ung för att tävla, men vi har påbörjat selvänjningen, vilket han inte bryr sig om alls. Snart är det dags att sätta fram lite hinder åt honom, det ska bli spännande!

Burbygget är äntligen påbörjat och jag längtar tills det blir klart och jag slipper de provisoriska och ganska svårhanterade burarna på balkongen. Tyvärr har jag lite för mycket att göra så det tar sin lilla tid. En isärplockningsbar trefackare med måtten 120*60*60 är målet.

Jag har också många funderingar i huvudet på en passande hane till Siri. Förmodligen kommer hon paras under hösten, så håll utkik på kullplaneringen för en chans på trevliga och häftiga ungar!

I helgen är det dags för tävling igen. Jag hoppas att Sassa tar sin sista pinne till svår då! Hon ska även debutera längd och Siri följer också med.

 

27 juli 2009: Efter en del funderingar har jag bestämt mig för att inte para om Sassa nu. Jag hittade en lämplig hane men vill för närvarande tävla Sassa och bekanta mig med nytillskotten. Vi får se om det blir en kull på Sassa senare. Även den nya honan Siri kommer paras så småningom.

De senaste dagarna har jag hämtat hem två nya kaniner, Siri och Bus. Än så länge är jag väldigt nöjd med dem! Båda två är trevliga och nyfikna och med snygga kroppar. Jag har stora förhoppningar på dem!

30 juni 2009: Tråkiga nyheter denna gång. Sassa gick tom och Tuffe var igår tvungen att avlivas. Ålderskrämporna blev för stora och när han började bli vinglig var det dags att inse att det inte var rättvist mot honom längre. Han var en underbar kanin som jag aldrig kommer glömma, och jag lär aldrig få någon liknande igen.

Det finns dock positiva saker också. Då Sassa gick tom har jag tingat en ny hona, en ettårig sverigehare som kommer hit så snart transportfrågan tillåter. Jag kommer också lägga om aveln lite, och avla mot sverigehararnas standard. Sverigeharen är en ny ras som håller på att tas fram, en hare med vikt kring 2 kg. Den är ännu inte godkänd som ras, men det ska bli roligt att hjälpa till att ta fram den, och godkänd blir den förhoppningsvis i framtiden! Aveln kommer därför inriktas på "rastypiska" sverigeharar med bra temperament, för att passa till hoppning, kel och framtida avel. Jag har också funderingar på att para om Sassa med en sverigehare, om jag hittar någon lämplig.

Du kan läsa mer om sverigehararna på rasens egen sida.

22 juni 2009:
Sassa verkar klart dräktig, hon har kvar sin kula på magen och idag tyckte jag mig känna ungarnas rörelser. Hon hade också samlat allt strö i en del av buren under helgen, inkl. gömt matskålen för kaninvakten då jag varit bortrest. Pälsen bara yr, hon har inte fällt förut så jag tror det är hormoner som spökar eftersom det börjar bli dags att dra päls. Vi får se om det blir ungar i natt, spännande!

Tuffe mår tyvärr sämre igen. Det är ju i alla fall inget som smittar, som tur är, ålderskrämpor helt enkelt.

18 juni 2009:
Jag kan inte bestämma mig för vad jag ska tro om Sassas dräktighet. Idag är hon på dag 25 och jag tror hon är dräktig. Hon har en liten kula på magen och jag tycker mig känna några ungar därinne, men jag kan inbilla mig. Det är tyvärr alldeles för lätt att göra tycker jag, man vill ju så gärna att de ska vara dräktiga! Magen är inte så stor dock, jag gissar på att hon inte får så många ungar utan kanske runt tre stycken. Pigg och glad är i alla fall fröken, lite ovillig till att jag ska känna alltför mycket på henne bara.

 9 juni 2009:
16 dagar sedan Sassa parades och hon visar tydliga tecken på att vara dräktig. Hon fortsätter rumstera om i buren, och har även börjat slänga runt skålar och har ätit upp pappersröret hon haft i buren som aktivering. Honor kan bli lite knäppa och rastlösa när de är dräktiga så hennes beteende är ganska vanligt. Hon känns även lite tjock och är inte lika pigg på att man stör henne i buren heller.

Tuffe mår bättre, men har magrat lite. Han äter upp maten i alla fall. Får hoppas att han mår bra. 

1 juni 2009:
Nu är det 8 dagar sedan Sassa parades. Hon känns tjock och brunstar inte längre, dessutom hade hon rumsterat om i buren igår. Ännu inget bo vilket är ett positivt tecken. Trots detta är jag inte säker på att hon är dräktig, dels kan jag inbilla mig och dels slutade hon brunsta redan några timmar efter parningen. Vi får se, helt enkelt.

Tuffe har varit lite krasslig sista tiden, han börjar bli gammal och började äta dåligt. Nu äter han dock i princip som han ska och är pigg och glad igen. Skönt att se!